Veronika Fabian

(Hongarije, 1979)

collier Biglink, 2020
verzilverd messingketting
300 x 200 x 40 mm.

jong talent aankoop 2020
*verworven dankzij genereuze donatie van een anonieme schenker

De Biglink-ketting is geïnspireerd op de artistieke transitie van Veronika Fabian naar het sieraad. Het was haar intentie om de ketting te bevrijden en de oorspronkelijke functie ervan opnieuw te interpreteren.
De gebruikelijke aanname met betrekking tot traditionele kettingen is dat ze ondergeschikt zijn aan het hoofdjuweel. In dit stuk transformeert Fabian alledaags kettingmateriaal, waardoor het op eigen kracht de status van sieraad bereikt. Het werk symboliseert het proces van identiteitsverandering door de schakels een eigen patroon te laten te vormen. Hierdoor kan de ketting een nieuwe identiteit aannemen en wordt het bewustzijn van zijn potentieel als sieraad gestimuleerd.

Veronika Fabian is een Hongaarse sieradenontwerpster, gevestigd in Londen. Opgeleid als financieel analist, ontdekte ze na zeven jaar in de financiële sector het sieraad als artistiek medium. Fabian’s werk is gebaseerd op haar eigen reis van complexe analyse tot handwerk, van economie tot ontwerp.
Fabian behaalde een BA in Jewellery Design aan Central Saint Martins, University of the Arts London in 2018 en een MA aan Sandberg Instituut, Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam in 2020. Haar werk onderzoekt de impact van hedendaags kapitalisme op het dagelijks leven en persoonlijke identiteit, beide spelen een cruciale rol in haar collecties.


Menu