Françoise van den Bosch

links: armband multiple, 1970/1990

geanodiseerd aluminium
genummerde editie: 100
geproduceerd door Jan Matthesius
editie: Stichting Françoise van den Bosch
inventarisnummer 15.1993

rechts: armband, 1970

aluminium, twee delen (niet afgewerkt)
10,5 cm
inventarisnummer KNB 400

nalatenschap Françoise van den Bosch

filmpje Francoise van den Bosch zwart witte armband

Schermafbeelding 2016-05-13 om 22.55.44

Deze zwart-witte armband is een iconisch sieraad. Het is het bekendste ontwerp van Françoise van den Bosch, een op het oog vanzelfsprekend sieraad. Het ingenieuze ontwerp, gebaseerd op twee losse cirkelvormige delen die eenvoudig in elkaar schuiven, wordt door de arm bijeen gehouden. In 1990, ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de Stichting Françoise van den Bosch, heeft sieraadontwerper Jan Matthesius deze armband in 100-voud gereproduceerd. De populaire multiple was snel uitverkocht.

Het model voor de zwart-witte armband toont de plekken waar de aluminium buizen aan elkaar gelast zijn. Daarna werd de armband zwart en wit geanodiseerd waardoor dit sieraad zijn bijzondere karakter kreeg. Françoise maakte de zwart-witte armband in drie variaties, waarbij ze speelde met de kromming en hoogte van beide elementen. Ze wilde deze armbanden in serie produceren, zoals paste in het ideaal van de vroege jaren zeventig: goede producten die voor een groot publiek bereikbaar zouden zijn. Machinale fabricatie was echter onmogelijk, en ambachtelijke vervaardiging maakte de sieraden relatief duur.

Bosch van den Francoise - inv nr 15.1993 and inv nr KNB 400 - aluminium bracelet 1970 and 1990

 


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Stichting Françoise van den Bosch | Françoise van den Bosch Foundation gebruikt de gegevens die u op dit formulier verstrekt om contact met u op te nemen en om updates en marketing aan te bieden. Laat ons weten op welke manieren u van ons zou willen horen:

U kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link Abonnement opzeggen te klikken in de voettekst van elke email die u van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via info@francoisevandenbosch.nl. We zullen uw gegevens met respect behandelen. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacypraktijken. Door hieronder te klikken, stemt u ermee in dat wij uw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.