B.O.E.-groep, de Bond van Oproerige Edelsmeden

De B.O.E.-groep bestond uit Françoise van den Bosch, Marion Herbst, Karel Niehorster, Onno Boekhoudt en beeldhouwer Berend Peter Hogen Esch

B.O.E.-doos, doos met bijdragen van verschillende kunstenaars

diverse materialen waaronder hout, kunststof, papier en metaal
42.5 x 42.5 x 6.5 cm
inventarisnummer: 005.2013(1-31)

schenking van Lous Martin

BOE-groep – inv nr xx – BOE-box
In september 1973 richtten vier sieradenmakers en een beeldhouwer een revolutionaire groep op, de Bond van Oproerige Edelsmeden, kortweg de B.O.E.-groep. Françoise van den Bosch, Marion Herbst, Karel Niehorster, Onno Boekhoudt en beeldhouwer Berend Peter Hogen Esch hadden in de jaren daarvoor nieuwe materialen verkend, zoals papier, onedele metalen en bovenal plastic. Ze eisten dat hun werk als kunst werd beschouwd. Het sieraadontwerp verplaatste zich van de traditionele juwelierswerkplaatsen over naar galeries en musea. Het maken was net zo belangrijk als het resultaat. Deze nadruk op ideeën en het proces werd vertaald in een gezamenlijk kunstwerk, de B.O.E.-doos. Een van de B.O.E.-dozen die nog bestaan maakt deel uit van de Françoise van den Bosch Collectie (een genereuze schenking van sieraadontwerpster en galeriehoudster Lous Martin). In 1975 stopte de samenwerking als B.O.E.-groep. De groep markeerde, ondanks haar korte bestaan, een duidelijke verschuiving in het denken over het sieraad.

De documentaire van Agna Arens uit 1974 over de beweegredenen van B.O.E. en de tentoonstelling Revolt in Jewellery in de Electrum Gallery in Londen (op uitnodiging van Ralph Turner) is hier te zien.

Dak O.Z.A. 81 Onno, Francoise, Karel, Marion en BP220px-Logo_B.O.EBOE-doos6BOE-doos4BOE-doos3BOE-doos2Boe-doos1


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Stichting Françoise van den Bosch | Françoise van den Bosch Foundation gebruikt de gegevens die u op dit formulier verstrekt om contact met u op te nemen en om updates en marketing aan te bieden. Laat ons weten op welke manieren u van ons zou willen horen:

U kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link Abonnement opzeggen te klikken in de voettekst van elke email die u van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via info@francoisevandenbosch.nl. We zullen uw gegevens met respect behandelen. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacypraktijken. Door hieronder te klikken, stemt u ermee in dat wij uw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

Menu