Virág Motesiczky

(BA student Jewellery – Linking Bodies, Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam, 1990)

broche Not So Sad Anymore, 2019
knopen (kunststof, epoxy, diverse metalen, schelp, vlasdraad, remanium)
editie van twee

brieven, 2019
papier, draad
editie van twee

trofee-opdracht voor Lin Cheung, winnaar van de Françoise van den Bosch Prijs 2018
overhandigd op 10 november 2019 tijdens het symposium Het Nieuwe Maken in het Stedelijk Museum Amsterdam

De broche Slighty Sad van Lin Cheung, waarin ze oprecht reageert op de huidige politieke situatie in het Verenigd Koninkrijk, vormde het vertrekpunt voor de trofee van Virág Motesizcky. Slighty Sad verbeeldt hoe de Europese Unie een ster is verloren uit haar vlag.

Gemotiveerd door dit verlies wilde Virág tegelijkertijd iets terugvinden door mensen te activeren en hen aan te sporen te handelen via een sociale samenwerking. De EU bestaat officieel uit 28 landen hoewel het theoretisch beschouwd slechts 27 landen bevat. Uit elk van deze ‘theoretische’ landen heeft een inwoner een handgeschreven brief aan Lin en een knoop gestuurd als teken van steun en protest.

De broche Not So Sad Anymore is een verzameling van 27 stervormige knopen die de traditionele kenmerken van een button nabootst. De visuele verschijning en gecombineerde elementen refereren ook naar het fenomeen hoe kledingskopen zich hebben ontwikkeld tot badges. De formele en functionele evolutie doorheen de geschiedenis vertoont een duidelijke verloop tussen het samenvoegen van de naald en de knoop. Dit kleine ornament – de button – representeert culturele classificatie, ambacht, industriële revolutie en politieke statements, zelfs al maakt de ‘menselijke’ maat het bestaan ervan geconcentreerd.

Foto: Lin Cheung


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Stichting Françoise van den Bosch | Françoise van den Bosch Foundation gebruikt de gegevens die u op dit formulier verstrekt om contact met u op te nemen en om updates en marketing aan te bieden. Laat ons weten op welke manieren u van ons zou willen horen:

U kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link Abonnement opzeggen te klikken in de voettekst van elke email die u van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via info@francoisevandenbosch.nl. We zullen uw gegevens met respect behandelen. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacypraktijken. Door hieronder te klikken, stemt u ermee in dat wij uw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.