Esther Knobel

(Polen/Israël, 1949)

halssieraad Train, 1987

blik, verf, textiel
tekst: Ford lasts longer
inventarisnummer 9.1995

Het lijkt een stuk kinderspeelgoed, deze blikken trein, beschilderd met verf en voorzien van een uitbundige hoeveelheid scheve wieltjes. Esther Knobel (Françoise van den Bosch Prijs 1994) zei eens: “De keus van blik is op zich een daad van opstandigheid omdat het een outsidermateriaal is.” Ze werkte jarenlang met dit materiaal.

Deze onschuldige trein draagt een explosieve lading. Henry Ford was een virulent antisemiet, die via zijn krant, columns en andere publicaties uiting gaf aan zijn ideeën. Trein, kleurgebruik, en tekst zijn een ondubbelzinnige verwijzing naar de holocaust en het immer aanwezige antisemitisme.

Knobel Esther – 9.1995 – halssieraad Train 1994


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Stichting Françoise van den Bosch | Françoise van den Bosch Foundation gebruikt de gegevens die u op dit formulier verstrekt om contact met u op te nemen en om updates en marketing aan te bieden. Laat ons weten op welke manieren u van ons zou willen horen:

U kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link Abonnement opzeggen te klikken in de voettekst van elke email die u van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via info@francoisevandenbosch.nl. We zullen uw gegevens met respect behandelen. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacypraktijken. Door hieronder te klikken, stemt u ermee in dat wij uw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.