Chequita Nahar

Chequita Nahar is een Nederlandse sieraadontwerper, docent en curator, geboren in Paramaribo, Suriname in 1970. Haar werk is gebaseerd op haar biculturele achtergrond en een samensmelting van verschillende culturele invloeden. In haar sieraden combineert ze Surinaamse ambachten en technieken met methoden die geworteld zijn in de hedendaagse praktijk. Onderwerp is de Surinaamse cultuur, haar rituelen, symboliek en beeldtaal die ze verbindt met haar beleving van de Nederlandse cultuur.

Chequita Nahar is een belangrijke stem in het hedendaagse sieradenveld door haar betrokkenheid in het veld als gepassioneerd docent (Hoofd Fine Art and Design-programma, Maastricht Institute of Arts) en curator (Schmuck, 2020). Ze is een belangrijke promotor van diversiteit en inclusie in het kunstonderwijs, en heeft de discussie in het veld aangewakkerd en ervoor gezorgd dat de sieradenwereld hierbij wordt betrokken.

Door haar de prijs toe te kennen, wil de jury haar artistieke praktijk en educatieve inspanningen erkennen, stimuleren en ervoor zorgen dat haar stem een ​​breed publiek bereikt.

De jury van de Françoise van den Bosch Prijs 2022:
Lauren Kalman, beeldend kunstenaar,  hoofddocent aan de Wayne State University, ontvanger van de Françoise van den Bosch Prijs 2020
Evert Nijland, kunstenaar en sieraadontwerper
Amanda Pinatih, Design Curator, Stedelijk Museum Amsterdam
Anneleen Swillen, docent Juweelontwerp & Edelsmeedkunst, PXL-MAD School of Arts, Hasselt
Frank Verkade, sieraadontwerper
Vanessa de Gruijter (voorzitter)