Conversation Piece

(Beatrice Brovia, Zweden/Italië, 1985 & Nicolas Cheng, Zweden/Hong Kong, 1982)

halssieraad Gold Rush, 2016

verguld kwartskristal van e-afval, zilver, handgeweven reflectieve draad, elektrisch soldeer
80 x 60 x 60 mm (hanger)

Conversation Piece is de samenwerkingspraktijk van Beatrice Brovia en Nicolas Cheng, gevestigd in Stockholm. Met zowel een achtergrond in ruimtelijke architectuur en ontwerp voorafgaand aan hun opleiding in ambacht en sieraden, is hun artistieke praktijk een onderzoek naar onderlinge verbanden tussen disciplines en discoursen om de werking van ambacht en sieraden in het bijzonder.

Deze hanger maakt deel uit van een groep sieraden, Gold Rush (2016 – 2018), die onderzoekt hoe goud en andere kostbare mineralen tegenwoordig grotendeels worden gebruikt voor hun fysieke eigenschappen – van elektrische geleidbaarheid, weerstand tegen corrosie tot straling – in de productie van consumentenelektronica en voor de ruimtevaart. Goud in het bijzonder maakt deel uit van een groep zeldzame mineralen waarop onze dagelijkse interacties, entertainmentbehoeften en communicatie is gebaseerd: het maakt deel uit van wat we consumeren en waarmee we dagelijks omgaan, is deel van de verborgen werking en mechanismen van onze apparaten en dagelijkse interacties met hen.

Door goud en andere mineralen uit elektronisch afval te gebruiken en deze zichtbaar te maken op het lichaam door middel van sieraden, is het de bedoeling om de culturele betekenis en kracht van goud in onze tijd beter te begrijpen.